Нов смртоносен вирус поопасен и од СИДА и се заканува на Земјата

Нов смртоносен вирус и се заканува на Земјата. Се работи за вирус кој е поопасен и од Сидата, а се заканува дека ќе се прошири на блискиот Исток, па потоа и во секоја земја во светот.

Вирусот го отежнува дишењето и ги напаѓа дишните патишта, а засега од него загинаа 34 лица од Саудиска Арабија. Оваа болест се пренесува исто како и сидата, од човек на човек.

Засега експертите тврдат дека само мал број лица се загрозерни од смртоносниот вирус, но знаат многу малку за него, а тоа го прави секако уште поголема закана.

Вирусот се пренесува од човек на човек преку воздухот, а предизвикува висока температура, гушење и запаление на дишните патишта.

ФОТО: Дневник

најчитано сега