Демолиран штаб во скопско Драчево

Според потврдените информации, дојавени од набљудувачите и регионалните канцеларии на МОСТ, досега се забележани следните неправилности на гласачките места:

-      Во населба Драчево, општина Кисела Вода, демолиран е изборен штаб на една политичка партија. Полицијата е на лице место и врши увид.

 

-     

На гласачкото место 2713 во општина Аеродром, 15 гласачи не биле запишани во Избирачкиот список и ИО не знаел каде да ги упати;

-     

На гласачките места 745, 746, 747, 774, 739 и 736 во општина Кичево и гласачкото место 409 во општина Гостивар видливото мастило се брише со влажни марамчиња и ацетон. Дополнително, процедурата на одбележување на палецот со видливото мастило не е спроведувана согласно закон, односно во неколку случаи мастилото е нанесувано само на ноктот на гласачот.

-     

На гласачките места 407 и 409 во општина Гостивар гласачките паравани се несоодветно поставени со што се нарушува тајноста на гласањето.

-     

На гласачкото место 2918/1 во општина Бутел, претставник на подносител на кандидатска листа се мешал во работата на ИО и ги поместувал гласачките паравани;

-     

На гласачко место 0002 во општина Берово, ИО ги чита на глас имињата на дел од гласачите;

-     

Пред гласачките места 668, 668/1, 669 во општина Кавадарци 2 лица ги евидентираат лицата кои влегуваат на гласачките места.

Според податоците добиени од ПВТ програмата (паралелно пребројување на гласовите), која претставува математичко-статистичка научна метода, одѕивот на гласачите до 9 часот е 4,92%, додека до 10 часот е 8,88%.

 

 

 

 

13.04.2014 - 11:13

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега