Светски берзи: Расте вредноста на еврото - паѓа цената на нафтата

 

РЕЗИМЕ

Еврото продолжува да расте во однос на доларот во текот на претходниот ден како инвеститори започнаа да ја избегнуваат американската валута поради неизвесноста околу тоа дали или не федерални резерви следната недела ќе објават план за намалување на програмата за монетарна стимулација. Британската фунта во текот на вчерашниот ден влезе во корекција во однос на доларот. Цените на американските акции се во пад втор ден по ред со што S&P500 индексот остварил најголем неделен пад од август оваа година како што договорот меѓу републиканците и демократите околу буџетот ги поттикна шпекулациите дека сепак е можно на овомесечниот состанок на Фед да се одлучи за намалување на програмата за монетарно попуштање. Цената на златото опаднала во текот на азиското тргување по прилично мирниот вчерашен ден. Цената на суровата нафта падна во текот на вчерашниот ден во кој извештајот покажа пад на залихите во текот на претходната недела во Америка.

EUR/USD

Еврото продолжува да расте во однос на доларот во текот на претходниот ден како инвеститори започнаа да ја избегнуваат американската валута поради неизвесноста околу тоа дали или не федерални резерви следната недела ќе објават план за намалување на програмата за монетарна стимулација. Валутниот пар ЕУР / УСД седми ден расте и тоа е најдолг растечки тренд од април 2011 година. Денес се предвидува да биде говорот на претседателот на ЕЦБ Марио Драги во Европскиот парламент два дена откако тој рече дека една од клучните работи кои се потребни за централната банка да ја постигне својата монетарна политика се структурни промени на регионално и национално ниво со цел да се обезбеди одржливо закрепнување. За време на азиското тргување еврото се зголеми за 0,03% во однос на доларот.

На едночасовниот графикон MACD е во фаза на прекумерна куповина додека RSI не покажува јасно тренд.Цената се движи меѓу средната и горната  Bollinger  линија  така да е можен раст. Наша препорака би била куповна  позиција. 

Примарен отпор : 1.38315

Примарна поддршка : 1.36150

Напредна референцијална точка :

Haша препорака: Куповна позиција со влез на 1.37800, со прва цел на 1.38000 и втора цел на 1.38300

Алтернативно сценарио: Доколку цената се спушти под 1.37700 тогаш е можен понатамошен пад на 1.37400

Коментар: MACD е во фаза на прекумерна куповина додека RSI не покажува јасно тренд.Цената се движи меѓу средната и горната  Bollinger  линија  така да е можен раст. 

Тренд:  Осцилирање на краток рок,странично движење на долг рок.  

GBP/USD

Британската фунта во текот на вчерашниот ден влезе во корекција во однос на доларот. Во текот на вчерашниот ден немаше значителни економски извештаи во Велика Британија, така што овој пад е повеќе од технички отколку од фундаментален карактер. Доларот остана под притисок од несигурност за тоа што ќе одлучат федерални резерви на состанокот закажан за 17-18 декември така што падот на валутниот пар GBP / USD останува ограничен. За време на азиското тргување фунтата се зголеми за 0,10% во однос на доларот.

На едночасовниот графикон MACD е во фаза на прекумерна продажба  додека RSI се одбил од ова ниво.По достигнувањето на долната Bollinger  линија цената почнала да расте така да е можно продолжување на растот. Наша препорака би била куповна позиција.

Примарен отпор : 1.65400

Примарна поддршка : 1.61300

Напредна референцијална точка :

Haша препорака: Куповна позиција со влез на 1.63850, со прва цел на 1.64150 и втора цел на 1.64450

Алтернативно сценарио: Доколку цената се спушти под 1.63750  тогаш е можен понатамошен пад на 1.63350

Коментар: MACD е во фаза на прекумерна продажба  додека RSI се одбил од ова ниво.По достигнувањето на долната Bollinger  линија цената почнала да расте така да е можно продолжување на растот. 

Тренд:  Осцилирање на краток рок,странично движење на долг рок.  

S&P 500

Цените на американските акции се во пад втор ден по ред со што S&P500 индексот остварил најголем неделен пад од август оваа година како што договорот меѓу републиканците и демократите околу буџетот ги поттикна шпекулациите дека сепак е можно на овомесечниот состанок на Фед да се одлучи за намалување на програмата за монетарно попуштање.Во текот на азиското тргување S&P500 опаднал 0,07%

На едночасовниот графикон MACD е во фаза на прекумерна продажба  додека RSI осцилира.По пробивањето на долната Bollinger  линија цената почнала да осцилира така да е можно продолжување на осцилирањето. Наша препорака би била куповна позиција.

Примарен отпор : 1812.50

Примарна поддршка : 1773.50

Напредна референцијална точка :

Haша препорака: Куповна позиција со влез на 1779.00 , со прва цел на 1782.00 и втора цел на 1785.00

Алтернативно сценарио: Доколку цената се издигне над 1257.00 тогаш е можен понатамошен раст на 1261.00

Коментар:  MACD е во фаза на прекумерна продажба  додека RSI осцилира.По пробивањето на долната Bollinger  линија цената почнала да осцилира така да е можно продолжување на осцилирањето

Тренд:  Осцилирање на краток рок,странично движење на долг рок.  

Gold (ЗЛАТО)

Цената на златото опаднала во текот на азиското тргување по прилично мирниот вчерашен ден.Како и на цените на акциите така и на цената на златото негативно се одразува договорот меѓу републиканците и демократите околу буџетот за кој би требало да се гласа во текот на утрешниот ден.На пазарот се верува дека со овој договор е зголемена веројатноста Фед да го усвои  намалувањето на квантитативното попуштање веќе на декемврискиот состанок.Во текот на азиското тргување цената на златото опаднала 0,25% 

На едночасовниот графикон MACD не покажува јасно тренд како ни RSI .Цената се движи меѓу средната и долната  Bollinger  линија  така да е можно продолжување на падот. Наша препорака би била продажна позиција.

Примарен отпор : 1258.50

Примарна поддршка : 1195.30

Напредна референцијална точка :

Haша препорака: Продажна позиција со влез на 1256.00, со прва цел на 1253.00и втора цел на 1251.00

Алтернативно сценарио: Доколку цената се издигне под 1257.00 тогаш е можен понатамошен раст на 1261.00

Коментар: MACD не покажува јасно тренд како ни RSI .Цената се движи меѓу средната и долната  Bollinger  линија  така да е можно продолжување на падот.

Тренд:  Осцилирање на краток рок,странично движење на долг рок.  

Crude Oil (НАФТА)

Цената на суровата нафта падна во текот на вчерашниот ден во кој извештајот покажа пад на залихите во текот на претходната недела во Америка. Накој аналитичари сметаат дека до падот на залихите дошло не поради зголемената побарувачка туку поради намалениот увоз заради лошите временски услови како и компаниите да ги намалатат своите залохи пред крајот на годината поради данокот. Во текот на азиското тргување цената на нафата порасна за 0.14%.

На едночасовниот графикон MACD е во фаза на прекумерна продажба  додека RSI има растечки тренд.По пробивањето на долната Bollinger  линија цената почнала да осцилира така да е можен раст. Наша препорака би била куповна позиција.

Примарен отпор : 98.80

Примарна поддршка : 91.20

Напредна референцијална точка :

Haша препорака: Куповна позиција со влез на 97.50, со прва цел на 97.70 и втора цел на 98.00

Алтернативно сценарио: Доколку цената се спушти под 97.40 тогаш е можен понатамошен пад на 97.00

Коментар: MACD е во фаза на прекумерна продажба  додека RSI има растечки тренд.По пробивањето на долната Bollinger  линија цената почнала да осцилира така да е можен раст.

Тренд:  Осцилирање на краток рок,странично движење на долг рок.  

Извор: FX Lider

 

12.12.2013 - 13:26

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега