Откриено зошто некои пуканки остануваат неиспукани
Магазинот Бизнис Инсајдер одговори на прашањето зошто некои пуканки остануват неиспукани.
Работата е во тоа што обвивката на зрната за пуканки е отпорна на влага – изјавила Хелен Церски автор на книгата "Storm in a Cup".
Под оваа обвивка има мала количина на вода која што со загревањето почнува да испарува внатре во зрното и да создава притисок. Кога ќе создаде доволно притисок тогаш оваа заштита (кора) пука и настанува пуканката – изјавува Хелен Церски.
Некои зрна од пченката остануваат неиспукани затоа што претходно се пресушени т.е го изгубиле тоа мало количество на вода кое што се наоѓало во нив, а без водата нема како да се создаде притисок за зрното да пукне и да се направи пуканка.
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа