Имиња за машки деца со моќно значење - внимавајте како ги крстите децата

Ако е вистинита онаа латинска изрека дека името е знак, тогаш внимавајте кое име ќе му го дадете на своето дете.

-Александар - составено е од два грчки збора: глагол алексо и генитив од именката андрос, што значи заштитник, односно оној кој ги брани луѓето.

-Дејан - потекнува од старословенскиот глагол дејати што може да се преведе како делање, работење, односно дејан бил оној кој работи.

-Душан - се доведува во врска со именката душа и дух, но и осо црковниот празник Духови. Кога на дете ќе му се даде ова име, се претпоставува дека ќе биде со ведар дух и дека долго ќе живее.

-Константин - води потекло од латинскиот збор константинус, а значи постојан, цврст.

-Стефан - значи венец, круна

-Петар - потекнува од старогрчкиот јазик, оснодно значи петрос кој значи камен или карпа, па значењето на името е некој што стои цврсто како камен.

-Оливер - латинското потекло е изведено од зборовите Оливариус што значи маслинка.

-Марко - постојат два извори за значењето на ова име, според едното преводот би бил роден во март, а според друго потекнува од придавката мас, марис што значи мажествен.

Лазар - името е со хебрејско потекло и во превод значи дека Бог помага или оној на кој Бог му помага.

 

 

 

Добивајте вести на Viber

27.01.2021 - 12:29

 

 

 

 

 

 

 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега