Витамините и минералите се неопходни за здрав живот, но лекарите предупредуваат дека „неопходно“ не значи „неограничено“. Претерувањето со додатоци во исхраната може да ги наруши природните процеси во телото. „Само затоа што нешто е добро за вас, не значи дека повеќе од тоа е подобро“, објаснува д-р Раџ Дасгупта за Sleepopolis, пренесува Parade.

Тој нагласува дека прекумерните количини на додатоци во исхраната можат да го попречат апсорбирањето на други хранливи материи, па дури и да им наштетат на коските, бубрезите или срцето. Тој тврди дека коските често страдаат од последиците кога се претерува со одредени комбинации на додатоци во исхраната.

Лекарите предупредуваат за една честа, но погрешно разбрана комбинација: калциум и железо.

„Премногу од едното може да се меша во апсорпцијата на другото“, објаснува онкологот д-р Свапнил Пател. Калциумот, иако е клучен за здравјето на коските, го врзува железото и го спречува неговото правилно растворање во дигестивниот тракт, додека вишокот железо се меша во таложењето на калциум во коскените клетки.

Лекарката д-р Ума Дарџи истакнува дека телото природно го регулира внесот на минерали кога ги добива од храна, но додатоците во исхраната честопати го заобиколуваат овој контролен механизам. Резултатот е нерамнотежа што може да доведе до ослабени коски, особено кај постарите лица.

Додатоците во исхраната треба да се користат внимателно и секогаш со стручен совет.

Д-р Дарџи додава дека премногу калциум може да има спротивен ефект од очекуваниот.

„Многу луѓе мислат дека повеќе калциум значи посилни коски, но прекумерниот внес преку додатоци може да го потисне паратироидниот хормон“, објаснува таа.

Ова ја поттикнува прекумерната активност на остеокластите, клетките што ја разградуваат коската, и се меша со остеобластите, клетките што градат нова коска, што на крајот може да доведе до остеопороза.

Д-р Пател истакнува дека вишокот железо има сличен ефект: „Премногу железо создава реактивни кислородни видови кои ги оштетуваат коскените клетки и го забрзуваат распаѓањето на коските.“ Ваквите промени го зголемуваат ризикот од губење на густината и цврстината на коските.

Комбинацијата од прекумерен внес на калциум и железо дополнително ја влошува ситуацијата бидејќи двата минерали „се натпреваруваат“ во телото.

„Премногу внесување од кој било од нив може да го збуни телото и да предизвика недостаток на други минерали што ги штитат коските, како што се магнезиумот и цинкот“, објаснува д-р Дасгупта.

Д-р Хесус Лизарзабуру додава дека недостатокот на железо, дури и без анемија, може да ја намали густината на коскените минерали и да го зголеми ризикот од остеопороза. Ако железото ја блокира апсорпцијата на калциум, телото ќе компензира со негово повлекување од коските, што на долг рок води до нивно слабеење. Затоа, лекарите советуваат додатоците во исхраната да се користат внимателно и секогаш со совет од специјалист.

Exit mobile version