Алармантно: Голем број заразени со шуга во Македонија

Од јануари до март, во Институтот за јавно здравје има пријави за 92 лица кај кои билa потврдена зараза со шуга, јавува порталот Здравство24. Најголем број или 30 од нив се од Куманово. Надлежните сметаат дека причина за ова се полавите кои му се случија на овој град.

Голем е и бројот на регистѕрирани случаи во главниот град. Дури 27 лица се заразени со шуга во Скопје, 11 во Прилеп и 10 во Битола. Меѓу заразените има и деца и повозрасни. Заразата се карактеририза со чешање по телото и се пренесува преку контакт како и од постела и алишта.

Повеќе на здравство24.

најчитано сега