80 илјади Бугари се подготвуваат да се преселат во Велика Британија

 

Повеќе од 80 илјади бугарски државјани се подготвуваат да се преселат во Велика Британија, откако на 1 јануари 2014 година ЕУ ќе ја укине блокадата за вработување на Бугари и Романци, воведена пред седум години, покажува најновото истражување на агенцијата АФИС.

Истражувањето открива дека еден од 20 бугарски државјани, или околу 400 илјади луѓе, планираат да ја напуштат Бугарија, во месеците по Нова година. Околу 22 отсто од нив најавиле дека сакаат да заминат за Велика Британија и таму да побараат работа.

Ова истражување открива дека 8,2 отсто од Романците и 13,6 од Бугарите, сакаат да се населат во Британија. Тоа значи дека 350 илјади луѓе од девете држави се подготвуваат да се преселат сами или со своите потесни семејства.

Британските евроскептици предупредуваат дека токму таа голема разлика во можноста за остварување на приход по семејство, покажува зашто Велика Британија е магнет за луѓето од Бугарија.

најчитано сега